Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: brak. PLN

Rzepak to wysoce miododajna roślina wywodząca się z kapustowatych. Typowo uprawna, o łodydze wniesionej i rozgałęzionej, dorastająca do 1-1,5 m. Posiada głęboki korzeń palowy oraz liczne drobne korzenie poboczne, przez co jest w miarę odporna na suszę i nawet w przypadku małej ilości opadów potrafi intensywnie nektarować i pylić.

Rzepak daje pszczołom znaczne ilości pyłku, ale też ogromne ilości nektaru. Z hektara rzepaku w czystym zwartym zasiewie można uzyskać wydajność na poziomie nawet 240 kg, średnia jednak wydajność rzepaku waha się na poziomie 80-160 kg/ha.

Pszczoła miodna przy okazji zapylania zbiera także nektar do ula. Wydajność miodowa jest różna i zależna od konkretnej odmiany i warunków pogodowych. W licznych publikacjach znaleźć można informację, że z jednego hektara rzepaku można uzyskać od 80 do 300 kilogramów miodu (najczęściej 150-200 kg) i 100-150 kg pyłku. Niektóre z nich wkazują, że wydajność miodowa rzepaku wynosi od 80-140 kilogramów na hektar w przypadku rzepaku ozimego i do 60-80 kilogramów w przypadku rzepaku jarego.

Wydajność miodowa i wydajność pyłkowa rzepaku jest imponująca. Pszczelarze powinni jednak pamiętać, że pszczoły chętnie lecą na rzepakowy pożytek nawet wtedy, gdy znajduje się on w znacznej odległości od ula, a w pobliżu znajdują się inne rośliny miododajne. Jeśli nastąpi gwałtowne załamanie pogody, może spowodować spore straty w rodzinie, gdyż wielu pszczołom nie uda się wrócić do ula. W miarę możliwości pszczelarze powinni więc umiejscawiać swoje pasieki jak najbliżej pożytków rzepakowych.

Rzepakowy sezon pożytkowy występuje dwa razy, gdyż rzepak jest dwukrotnie wysiewany. Jeśli rolnik zasieje go jesienią (rzepak ozimy), intensywne kwitnienie pojawia się w maju. Natomiast rzepak siany wiosną (rzepak jary) kwitnie w czerwcu i w lipcu. Kwitnienie trwa około trzech tygodni, jednak z punktu widzenia pszczół najkorzystniejsze jest zbieranie nektaru w pierwszej fazie kwitnienia, gdyż wtedy kwiaty najsilniej nektarują. Z pożytków rzepakowych powstaje popularny miód rzepakowy o charakterystycznej jasnożółtej barwie i łagodnym smaku z łatwo wyczuwalna nutą kwiatów rzepaku.

Polecamy