Wczytuję dane...
Wysyłka od: brak. PLN

Produkt dostępny będzie na jesień - po żniwach.

Ogórecznik lekarski to roślina jednoroczna pochodząca z krajów śródziemnomorskich.
Ogórecznik jest cenioną rośliną miododajną. Wydziela przyjemny zapach ogórków, również smakiem i zapachem przypomina ogórki. Uprawiając ogórecznik musimy zapewnić mu stanowisko słoneczne z lekko wilgotną, wapienną glebą. Roślina ta nie wymaga nawożenia, jest dobrym przedplonem pod pszenicę ozimą.

Ogórecznik lekarski zakwita pod koniec czerwca i jego kwitnienie trwa około trzech tygodni. Jest to stosunkowo krótki okres, ale roślina rekompensuje to pszczołom przez bardzo obfite nektarowanie, które trwa od świtu do nocy. Wydajność miodowa ogórecznika lekarskiego to około 200 kg z jednego hektara pożytku.

Ogórecznik jest także wykorzystywany w zielarstwie jako roślina lecznicza, gdyż zawiera wiele cennych składników takich jak: flawonoidy, garbniki, sole mineralne, witaminę C, magnez i potas. W kosmetyce stosuje się olej z jego nasion, jako składnik kremów i balsamów mających zbawienny wpływ na suchą skórę. Ogórecznik to również roślina jadalna, którą można używać do celów kulinarnych. Młode liście tej rośliny mogą być składnikiem sałatek i przyprawą do sosów i zup. Kwiaty nadają się do kandyzowania i zamrażania w kostkach lodu. Ze względu na ich urodę ogórecznik można także uprawiać jako roślinę ozdobną.

Gleby:
Wymaga dobrych gleb (zalecane klasy I-IVa), pH około 6. Jest rośliną lubiącą wilgoć i chłód, w takich warunkach jej okres wegetacji może się skrócić nawet do około 110 dni.


Uprawa i nawożenie:
Standardowe przygotowanie pod siew wiosenny. Zaleca się głęboką orkę zimową, a wiosną wczesne włókowanie (aby zatrzymać straty wody), agregat uprawowy przed siewem. Herbicyd doglebowy, Devrinol, należy przed siewem zmieszać z wilgotną glebą.
Ogórecznik ma niskie wymagania. Zaleca się w czystym składniku: Azotu (N) 40 kg/ha, Fosforu (P2O5) 60 kg/ha, Potasu (K2O) 80-100 kg/ha. Przy czym zbyt wysokie nawożenie azotowe odbija się niekorzystnie na plonie, gdyż rośliny opóźniają kwitnienie, jest zbyt dużo liści, a za mało kwiatów.


Zakładanie plantacji:
Plantację zakłada się z nasion, wczesną wiosną (zwykle pierwsze dni kwietnia, w skrajnych warunkach do pierwszych dni maja) wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu (np. siewnikiem zbożowym"Poznaniak" lub do buraków lub do warzyw). Na hektar zużywa się około 6 do 8 kg nasion. Stosuje się siew rzędowy co 40-45 cm na głębokość 1-3 cm. Kiełkowanie zależy od wilgotności gleby i trwa średnio od 2 do 3 tygodni. Aby wyrównać i przyspieszyć wschody bardzo wskazane jest wałowanie pola.


Poleca się obecność pszczół (7 uli/ha), co zwiększa plon nawet do 50%. Dodatkowo miód ogórecznikowy jest bardzo smaczny (w Wielkiej Brytanii sprzedawany po znacznie wyższej cenie), i pszczoły gromadzą go znacznie więcej niż z innych roślin.


Pielęgnowanie plantacji:
Ogranicza się do walki z chwastami, która ze względu na krótki okres wegetacji rośliny (około 110 dni) i bardzo dynamicznemu wzrostowi nie jest trudna.
Przedsiewnie można zastosować Devrinol w ilości 1,5 kg/ha, należy zmieszać go z wilgotną glebą. Zabieg ten jest wykonywany tylko przez połowę plantatorów i zależy od stopnia zachwaszczenia pola, czasami jest zbędny.
Polecane jest dokonanie jednorazowe mechanicznej pielęgnacji międzyrzędzi (opiełacz ciągnikowy), jednak na tyle wcześnie, aby rośliny nie zakrywały jeszcze międzyrzędzi, w skrajnych warunkach zabieg należy powtórzyć. Pogłównie na rośliny można zastosować także herbicyd Fusilade na rośliny jednoliścienne.


Zbiór:
Nasiona zaczynają dojrzewać na przełomie lipca i sierpnia. Zbiór jest dwufazowy. Kiedy na ziemi pojawi się kilka czarnych dojrzałych nasion, 4-5 nasion na m2, wtedy należy nisko ściąć ogórecznik na pokos (pokosówką ciąć niemal po samej ziemi) i pozostawić na kilka dni (7-21 dni) aż uschnie. Kiedy tniemy na pokos, górne pędy kwiatowe wciąż kwitną, a nasiona w środkowej części rośliny są wciąż zielone, dlatego niezbędne jest kilka dni na pokosie kiedy ogórecznik dojrzewa. Przy czym, co dość dziwne, dla wielkości i jakości plonu dobrze jest, kiedy po ścięciu na pokos padają deszcze. Optymalna sytuacja występuje, kiedy tniemy ogórecznik wcześnie rano po deszczu (rośliny są dobrze odżywione i pełne wody), na ścięty pokos nawet przez kilka dni pada deszcz (ziarno dojrzewa wolno i równomiernie na pokosie). Przy takiej sytuacji możemy liczyć na maksymalny plon, czyli około 700-800 kg z hektara. Z pokosu omłot odbywa się kombajnem zbożowym z podbieraczem.

Termin siewu: III-X

Norma siewu: 10-12 kg/ha

Głębokość siewu: 0,5-2 cm

Termin zbioru: V-XI

Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru, a w nim 44-77% cukru.

Polecamy